Mummy of Ezhan,Erfan & Edriana

By: emy omar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 9-Jan-2008 03:43 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH

Kepada semua rakan-rakan FP yang beragama ISLAM saya mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 1429H semoga kehidupan kita semua akan lebih bermakna lagi. Dan semoga kita akan menjadi insan yang lebih baik dari hari ini dan sebelumnya,insyallah

Quote:
Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:
Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3X
Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):
Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.


Saturday, 5-Jan-2008 10:25 Email | Share | | Bookmark
UNMEANINGFUL..

Sedihnya hari ni tak dapat nak diluahkan dengan kata2..tak tergambar perasaan saya dikala ini..bercampur baur..sedih marah kecewa Anda pun pasti sedih bila kawan karib anda tak menghargai ikatan persahabatan yang telah lama terjalin...saya kecewa kenapa la perkara sebegini terjadi dikala sambutan tahun baru masih lagi terasa...rasa terluka sangat perasaan...Rasa tak bermakna hidup ini..sia-sia sungguh rasanya persahabatan antara kami..hu..hu...mudah-mudahan ada hikmah yang tersembunyi disebalik apa yang terjadi...

Mungkin ada hikmah disebalik segalanya

Masihkah ada sinar bahagia dalam persahabatan kami??

Quote:
Thanks to all for the positive comment..Mudah-mudahan ada hikmah disebalik apa yang berlaku.Apa pun ia akan lebih mematangkan saya and I'm ok dah sekarang ni


Monday, 31-Dec-2007 15:21 Email | Share | | Bookmark
HAPPY NEW YEAR!!!

 
Selamat Tahun Baru to all my fp friends..Semoga kehadiran tahun 2008 ini akan memberi seribu rahmat kepada kita semua & semoga azam kita semua akan tercapai,insyallah.
p/s hopefully tahun 2008 ni azam saya untuk 2007 yang masih belum selesai tu akan tercapai...



Code:
MAY THIS 2008 WILL BRING US PROSPERITY, GOOD HEALTH, GOOD FAME & WEALTH AND SCORES EXTRAORDINARY NAME IN WHAT EVER FIELD WE VENTURE...


Monday, 31-Dec-2007 11:06 Email | Share | | Bookmark
Back to school

Dua pasang kasut & socks
 
 
View all 6 photos...
Pejam celik pejam celik dah nak berakhir pun cuti penggal kedua untuk tahun 2007. Tahun depan my eldest son Muhammad Ezhan Shafri will go to his real preschool.Tahun 2008 Ez 6 tahun. Ez sebenarnya dah pun ke sekolah since umur dia 3 tahun.Masa umur Ez 2 tahun 1/2 mummy hantar pegi nursery then next year cikgu dekat nursery tu tumpangkan Ez di kindegarten untuk 4 years sebab masa tu Ez dah boleh baca dan kenal A-z and count 1-20. 2 tahun Ez stay kat Kindegarten Manja Bonda.2007 mummy tumpangkan Ez kat Preschool sekolah mummy walaupun umur Ez baru 5 tahun.Ez seorang je budak 5 tahun masa tu so 2008 ni is the actual year untuk Ez ke tadika.Actually ramai kawan2 mummy suruh hantar Ez ke tahun 1 tapi daddy tak agree la pula.. so..kita ikut aje la ye.Semoga 2008 ni Ez lebih menyerlah lagi ye sayang..wish you all the best. And mummy is ready to go back to school too..I really missed my pupils & all the works waiting for me .he..he..2008 I will be teaching English for year 2, 4& 6 and Pendidikan Seni for year 6. Need to put on more effort to help my year 6 pupils score A in their UPSR. I have been selected as Year 4 class teacher too.. so..wish me all the best in 2008


B first tetap menjadi pilihan

Mula-mula dulu nak beg THOMAS & FRIENDS but then nampak je POWER RANGERS he change his mind p/s si kecik pun tumpang sekaki nak beg tarik juge

Rindunye nak kembali bertugas


Monday, 31-Dec-2007 10:07 Email | Share | | Bookmark
Tesco

shopping list
baby is on his way to tesco
 
View all 18 photos...
Date : 29th December 2007
Day : Saturday
Day outing. Beli groceries kat tesco. So many people on that day. Nasib baik dapat parking kat baby & parents area car park which is near the entrance.Beli barang2 dapur,diaper erfan,susu, exercise gear then jumpe lala & ikan patin kat tesco.Daddy beli lala & seekor ikan patin nak try la masak ikan patin masak tempoyak. actually my husband tak makan ikan sungai maklum la umah tepi laut..dibesarkan dengan ikan2 laut je kan..mummy ni je bedal semuanya..sungai ke laut ke yang penting halal, sedap & boleh dimakan. . Then beli kuih bahulu panas kat luar tesco tu.Lepas shopping,stop kat Mc D then balik rumah..

Mummy suka buat list sebelum pegi beli groceries

Bila la pulak dapat makan ikan patin sungai kat temerloh tu yea..

Jemput la rasa..sedap tau!!

Saya suka prosperity burger..memang menunggu kehadirannye setiap tahun


[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net