Mummy of Ezhan,Erfan & Edriana

By: emy omar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Thursday, 10-Apr-2008 07:28 Email | Share | | Bookmark
A big lost

 
 

Quote:
Dalam Kenangan..sekitar majlis merisik Ayshah December 2006,masa ni atuk masih sihat lagi


Semalam 9 April 2008 aku telah kehilangan seorang ahli keluarga. Tok Chu..adik bongsu arwah nenek telah menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 4.20 pagi kerana kanser hati .Tersentak rasanya apabila mendapat panggilan dari seorang cousin ku yang menyampaikan berita duka ini.Tak ku duga begitu cepat beliau pergi meninggalkan kami. Walaupun ketika setahun yang lalu bila kami semua mengetahui tok chu menghidap kanser hati kami semua redha diatas ujian dariNya. Beliau memang tidak pernah mengikuti sebarang rawatan bagi mengubati penyakitnya itu..tok chu memang tak mahu mengikuti rawatan kimoterapi langsung..rasanya sepanjang beliau dikesan menghidap kanser hanya dua kali beliau dimasukkan ke Pusat Perubatan KPJ di Seremban.Kami memang rapat..sejak arwah nenek sudah tiada pada beliaulah kami semua menumpang kasih datuk&nenek..dikalangan ahli keluarga,beliau dikenali sebagai atuk muda kerana umurnya bakal mencecah bakal mencecah 59 tahun Mei nanti...Beliau meninggalkan isteri & 3 orang anak.2 daripadanya telah berkeluarga dan yang bongsu bakal melansungkan perkahwinan bulan Ogos nanti
Walaupun aku & yang lain pasti nya meredhai pemergiaan beliau ini..beliau kehilangan begini terasa sungguh cepat putaran masa.Dan yang pasti kami akan merindui pelukan dan kemesraan beliau..Kami tetap akan terus mengunjungi rumah atuk di Cenderawasih 4,Taman Paroi Jaya seperti kebiasaannye..dan yang pasti hanya ada nek aunty aje nanti..Aku doakan semoga beliau sejahtera disana dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..insyallah

Code:



Quote:
Semoga beliau bersemadi dengan aman disana


Quote:
Pergi Tak Kembali ~ RABBANI

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi


Monday, 7-Apr-2008 10:34 Email | Share | | Bookmark
MOIST CHOCOLATE CAKE

 
 
 
View all 5 photos...
Ha..ha..since mummy ambik EL today so mummy pun mulalah mengatal tangan nak buat cake..dah beberapa kali try resipi yang Lela share tu..dah setiap kali mencubanye pasti tidak menghampakan..Kali ni saya nak share dengan rakan2 fp yang lain..walaupun tak sehebat Kak Daalia & Kak Kamalina but the taste is great..My hubby kata sedap itu dah kira satu penghormatan pada saya And here is the resipi

Quote:
Bahan-bahan
•250gm butter
•1 cawan gula castor
•1 cawan gula perang
•4 biji telur (A)
•1 sudu teh esen vanila
•1 cawan susu segar suam
•1 1/4 cawan tepung naik sendiri
•3/4 cawan serbuk koko
•Utk choc ganache:
•150gm coklat masakan
•1 sudu besar susu pekat
•1/4 cawan air panas
•1 sudu besar butter
Cara-cara
1.Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
2.Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
4.Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
5.Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
6.Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
7.Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
8.Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duduk kat atas.


Lepas masak saje cake & selesai my deco session, my mom call. Diaorang nak datang nak tengok Ez..luckily I've prepared the cake so boleh la dimakan during Tea time

So kawan-kawan yang gemar mencuba resipi baru apa lagi try la..I bet you won'


Monday, 7-Apr-2008 01:16 Email | Share | | Bookmark
Quick update

 
 
 
View all 7 photos...
Last week masa balik dari sekolah,mummy received parcel dari Pos Malaysia..(dah dapat agak apa barangnye) The parcel was from eshoppe thanks to Faizah for the parcel. Mummy bought the baking bowl & wall decor..Thanks again Faizah..lepas ni boleh la kita berurusan lagi

Code:



Quote:
Hari sepatutnye mummy gi sekolah tapi bila bangun pagi tadi..daddy rasa badan Ez then daddy kata Ez demam.. then mummy la rasa,mm..memang betul Ez demam so mummy terpaksa la ambik EL & Erfan pun tak ke nursery la today so kesempatan duduk kat rumah pagi2 ni mummy update sekejap fp yang dah mula nak bersawang ni


Quote:
Kat sini juge mummy insert beberapa keping gambar Ez semasa assembly presentation last week & gambar Ez kat Kem Bistari Solat last Saturday..actually Kem tu untuk budak2 year 1 tapi mummy tumpangkan Ez sekali



Macam-macam gaya bila murid Prasekolah buat presentation


Ez during the Bistari Solat Camp


Tuesday, 1-Apr-2008 07:42 Email | Share | | Bookmark
OUM's EXAM FEVER



I really need to take a break for a while,because I will sit for my Uni exam this becoming Sunday(6th April) and the next paper will be on the 16th & 17th of April. I'm surely will be active back in my fp after my Uni Exam..Wish me luck ye..I do hope to pass this semester with flying colours

Quote:
You can still post your msg here..I'll try to reply it later Gonna missed my fp friends for awhile




Wednesday, 26-Mar-2008 12:17 Email | Share | | Bookmark
HAPPY BIRTHDAY DADDY

Atuk & Erfan
 


Happy 61st Birthday to my dad..sorry daddy,adik tak dapat balik semalam. It was my father's birthday actually(tak sempat nak update my fp semalam..busy giler) . My kakak & adik were celebrating daddy's birthday semalam ..hu..hu..kitaorang plan nak balik Seremban this weekend..ingat nak celebrate birthday daddy tapi tadi masa call my adik dia kata my mummy masak nasi ayam for dinner and they bought cake from baskin-robbins nampaknye we all missed the birthday cake la ..takpe nanti weekend kita beli cake sedap2 punye
To my daddy..I wish you Happy Birthday ..thanks for rising me up until I be what I am now ..love you dad till the end of my life..



Quote:
He's the man of my soul


Quote:
You Raise Me Up by Josh Groban & Westlife
When I am down, and oh my soul so weary
When troubles come, and my heart burdened be
Then I am still and wait here in the silence
Until you come and sit awhile with me.
You raise me up so I can stand on mountains.
You raise me up to walk on stormy seas.
I am strong when I am on your shoulders.
You raise me up to more than I can be.
You raise me up so I can stand on mountains.
You raise me up to walk on stormy seas.
I am strong when I am on your shoulders.
You raise me up to more than I can be.
(enter choir in background)
You raise me up so I can stand on mountains.
You raise me up to walk on stormy seas.
I am strong when I am on your shoulders.
You raise me up to more than I can be.
You raise me up so I can stand on mountains!
You raise me up to walk on stormy seas!
I am strong when I am on your shoulders.
You raise me up to more than I can be.
You raise me up to more than I can be.


Quote:
* Tetiba rasa nak upload lyric ni lepas tengok performance Stanly AF6 last Saturday night





[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net